Arjantin’in Yedi Harikası 3. Yedi Renkler Tepesi ve Büyük Tuz Gölleri (Jujuy)


25 Temmuz, 2017    Gezi



Bu topraklar milyonlarca yıldır değişmedi. On bin yıl önce gelen ilk yerleşimciler de bizle aynı manzaraya bakıyorlardı. Bunu iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Yükseltiyle derinliğin sonsuzluğunda, geceleri yıldızlar üzerime düşecek gibi olduğunda, hissettiğim şey yalnızca taşların bu evrende kalıcı tek şey olduğuydu.

Jujuy eyaleti Arjantin’in en kuzey batısında, Bolivya ve Şili ile kesiştiği köşede kalıyor. Sadece yabancılar için değil Arjantinliler için bile oldukça ters ve uzak bir noktada. Üstelik apayrı bir coğrafya burası: Ne sahil kesimine benziyor ne And dağlarına. Dünyanın en kuru çölü olan Atacama’nın yanıbaşında rakımın yükselerek Bolivya’nın yüksek platosuna yetiştiği bir yer.

Yedi renkler dağının bulunduğu Purmamarca ortalama 2300 metre yüksekte bulunuyor. Oldukça yoksul ve nüfusun az olduğu bir bölge burası. 2-3 bin yerli yaşıyor. Purmamarca Aymara dilinde “çölün kenti” anlamına geliyor. Humahuaca Vadisi de buradadır. Vadi 10 bin yıllık yerleşim olması itibarıyla 2003’te insanlık mirası listesine alınmıştır. İlkel yerleşimcilerin bazı izler bıraktığı Huamahuaca’daki yapıların en eskileri 16-17. Yy’dan kalmadır.

Yedi Renkler Tepesi (Cerro de los siete colores) Jujuy eyalet merkezine 60 km uzaklıktadır. Tepenin özelliği birbirinden çizgilerle ayrılmış değişik renklerden bir forma sahip olmasıdır. Özellikle güneşin doğduğu vakitlerde bu tepeden yansıyan renkler fotoğrafçılar için bulunmaz görüntüler verir. Toprağın bu biçimde oluşumu için milyonlarca yıl geçmesi gerekmektedir. Her katman içinde değişik mineraller bulunduğundan bu renkler oluşmuştur.

Arjantin yüksek platosunun bize verdiği bir diğer hediye de Tuz Gölleridir. Göl deyince su görmek mümkün değil ama biraz eşeleyince açılan çukur önce suyla doluyor sonra o su yine tuza dönüşüyor. Burası Bolivya’daki dünyanın en büyük Tuz Gölü olan Uyuni’nin kız kardeşi sayılabilir. Ne de olsa aynı coğrafyanın devamı niteliğinde. Orası gibi burası da fotoğraf ve reklamcıların en özel çekim mekanları arasında. Jujuy’un tuz gölleri 212 km2 alana sahip. Uyuni ise 10 bin 580 km2. Jujuy tuz gölü 3500 metre yüksekte bulunuyor.

Uç iklim ve coğrafyalara meraklı olanlar için bölgeyi ziyaret etmek unutulmaz bir tecrübe olacaktır.

 

 

Videolar






Latinamerikainfo | Copyright 2014 | Sitemizde Kullanılan Tüm Yazı ve İçerikler Özgür UYANIK'a aittir. İzinsiz ve İsim Belirtmeden Kullanılamaz. Tüm Hakları Saklıdır.