Arjantin’de kayıp denizaltıdan haber yok


23 Kasım, 2017    Haberler



Geçen hafta Çarşamba günü kıyıdan 432 km açıkta 44 mürettebatıyla kaybolan Arjantin Donanmasına ait denizaltıyı arama çalışmaları sürüyor. Güney Amerika’da Antartika’ya yakın son yerleşim yeri olan Ushuaia’daki üsten Buenos Aires’e gitmek üzere 13 Kasımda hareket eden San Juan isimli askeri denizaltıdan sekiz gündür haber alınamıyor. Çarşamba sabah 7 buçukta yapılan son görüşmede dizel-elektrikli denizaltının pillerinde problem bildirilmişti.

Arjantin’in Güney Denizinde gerçekleşen arama çalışmalarına ABD, İngiltere, Fransa, Almanya dahil toplam on ülke deniz ve hava kuvvetleri katılıyor. Bazı kaynaklar, bölgedeki askeri hareketliliğin basit bir arama faaliyetinden ibaret olmadığını söylüyor.

İki yıl önceki seçimlerde iktidara gelen Mauricio Macri, ABD ile geniş çaplı askeri ve ekonomik ittifaka yönelmişti. Krizden faydalanarak ekonomik reformları kolaylıkla gerçekleştiren neoliberal yönetim askeri işbirliği için gerekli adımları tamamlayamamıştı. Bu amaçla Macri yönetimi Kongreye ülke topraklarında ABD askeri birlikleri ile 23 askeri tatbikatı öngören bir yasayı getirdi. 7 Eylülde senatodan geçen yasa yabancı askeri birliklere özellikle Patagonya bölgesinde uzun süreli operasyon yapma hakkı veriyordu.

Henüz meclisten geçmeyen yasa senatoya gelmeden önce sağ basın “Mapuche” tehdidinden bahsetmeye başladı. Patagonya’nın yerleşik halkı olan Mapuche’lerin 9 milyon hektar toprağı Benetton’un işgali altında bulunuyor. Bu durumu protesto eden ve sayısı on beşi geçmeyen genç grubuna jandarma birliklerinin yaptığı operasyonda bir kişi kayboldu ve 70 gün sonra cesedi olay yerine bir buçuk km mesafede bulundu.

Yabancı askeri birliklerin operasyonlarına izin veren yasa, durup dururken ortaya çıkan etnik tehdit ve denizaltının kaybolmasıyla fiilen yabancı ordulara açılan Patagonya bölgesi, ABD Güney Ordusunun egemenlik belgesinde Panama Kanalı, Amazon’daki su havzalarıyla beraber stratejik önemde sayılıyor.

 

 

 

Videolar





Yazılar

50 yıl sonra Allende: Bizi teğet geçen bir yıldızın yörüngesi
Bir siyasi hareket asla tek bir şahsın kişilik özellikleri ya da yeteneklerine indirgenemez ama Fidel Castro örneğinde olduğu gibi hareketin tüm özellikleri mükemmel biçimde tek bir kişide cisimleşebilir. Yahut da bu muhtevayı iyi biçimde kavramış ısrarcı bir liderlik hareketin kaderiyle bütünleşebilir. Fakat unutmamak gerekir ki “momentum” önemlidir. Hareketin liderle buluştuğu an kaderde belirleyicidir.
Amerika'nın en büyük düşmanı: Çirkin, kötü, Meksikalı
Hollywood neden hep Daniel Trejo'yu öldürüyor?
Herkesin aşık olduğu İpanema Kızı kimdi?
Saf aşkın ve Rio’nun simgeliğinden Playboy kızlığına: Kimse görmediği halde, duyan herkesin aşık olduğu İpanema Kızı (Garota de Ipanema) kimdi?
Venezuela: “Zafer ya da Propaganda” işte bütün mesele bu!
Bolivarcı yönetim içindeki kırılmalar ve Maduro yönetiminin geleceği
Kolomb fantezisi
Amerika kıtasıyla ilgili yalan yanlış bir çok yazı çıkıyor.* Kelli felli adamlar hiç bilmedikleri bu kıta ve hareketleri hakkında atıp tutmayı seviyorlar. Görüyorum sesimi çıkarmıyorum. Ama aşağıda eklediğim yazı okura Kolomb ve Amerika’daki hareketler üzerinden tarih dersi vermeye kalktığından bir şeyler yazmadan duramadım. (önce bu yazıyı https://bilimvegelecek.com.tr/index.php/2020/06/11/olumunden-500-yil-sonra-kristof-kolombun-cenaze-toreni-tarihe-olum/?fbclid=IwAR1AcEtC72R-6zfOZ0Uq2lZiIqoFmGbx_9Y1fXsJJXEtqim0mMPg92Cn3ds okumanızı, sonra benim notuma bakmanızı öneririm)
Tanrı ile konuşan şair: Ernesto Cardenal
Nikaragualı devrimci lider, şair ve din adamı Ernesto Cardenal, 95. yaşında öldü. 'Şiir gerçeği söylemenin tek yolu' diyen Cardenal'ın emperyaliz­mi eleştiren belgesel tadındaki 'Hora Cero / Saat Sıfır' şiiri, başkaldırı edebiyatının başyapıtları arasındadır.
Arjantin’den Türkiye’ye çözülemeyen İran düğümü
Yeni yılın ilk günü Netflix (Amerika kıtasında) iyi bir gazetecilik örneği sayılabilecek bir belgesel yayınladı: Orijinal adı “Nisman: The Prosecutor, the President and the Spy” olan bu belgesel 18 Ocak 2015 günü ölü bulunan Arjantinli savcı Alberto Nisman olayını anlatıyor.

Latinamerikainfo | Copyright 2014 | Sitemizde Kullanılan Tüm Yazı ve İçerikler Özgür UYANIK'a aittir. İzinsiz ve İsim Belirtmeden Kullanılamaz. Tüm Hakları Saklıdır.