Paraguay’daki olayların ardında ne yatıyor?


04 Nisan, 2017    Haberler



Geçtiğimiz Cuma gecesi Paraguay meclis binası göstericiler tarafından ateşe verildi. Eylemcilerin başını muhalefetteki Liberal Parti çekiyordu. Sağ ABD’ci Liberal Parti’nin kendisiyle aynı cephede bulunan mevcut başkana karşı duruşuydu şaşkınlığa yol açtı. Daha tuhafı aynı ABD’ci cephe tarafından başkanlıktan düşürülen Fernando Lugo ve partisi “Frente Guasu” bu çatışmada başkan Horacio Cartes’e destek veriyordu.

Çatışmaya neden 1992 yılından beri yürürlükte olan devlet başkanının iki defa üst üste seçilmesini engelleyen anayasa maddesinin değiştirilmesiydi. Meclis (aslında Kongre) bu hükmü üste üste iki defa seçilebilecek şekilde değiştirmişti. Ancak yine de yürürlüğe girebilmesi için 2018 seçimleri öncesi halkoyuna sunularak kabul edilmesi gerekiyordu.

Senatodan geçen anayasa değişikliği güncel başkana seçimlerden altı ay önce istifa etmesi halinde tekrar seçime girme hakkı tanıyor. Bu açıdan şu anki devlet başkanı Horacio Cartes’in lehine olan bir uygulamaydı bu. Diğer yandan 2012 yılında parlamenter bir darbeyle düşürülen solcu lider Fernando Lugo bugün yapılacak bir seçimde başkanlığa gelmesi büyük olasılık olarak görülüyor.

Cuma gecesi senatoda yeni anayasa maddesini onaylanır onaylamaz ülkenin medya tekeli “Zuccolillo” yoğun bir karşı propagandaya başladı. (Fernando Lugo’yu düşüren kampanyayı da aynı tekel yürütmüştü.) Liberal Parti taraftarları aynı sıralarda meclisi kuşattı. Tanıkların anlatımlarına göre polis ilk önce göstericilere karşı aşırı bir şiddet uygulamış. Bazı Liberal Parti milletvekilleri bu ilk müdahalede yaralanmıştı. Fakat sonra aynı polis kuvvetleri göstericilere meclisi ateşe verecek kadar geniş boşluklar bırakmıştı. Gece boyunca 200 gösterici gözaltına alındı ve Liberal Parti gençlik teşkilatından biri kafasından vurularak öldürüldü.

Polisin tavrı Fernando Lugo’nun düşürülmesine yol açan “Curuguraty Katliamı”nı hatırlattı. Bu olayda polis toprak işgali yapan köylülere saldırmış ve nereden geldiği belli olmayan kurşunlarla her iki taraftan kayıplar yaşanmıştı. Bu olayın faturası Lugo’ya çıkarılmıştı.

Liberal Parti, Adalet Partisi’yle bir asır süren iki partili bir sistemin parçasıydı. Şimdiki karşı çıkışı da eski modele geri dönme arzusundan kaynaklanıyor. Zira Paraguay tarihinde ilk kez 2010 yılında solcu bir başkan seçildiğinden beri Liberal Parti eski konumunu sürdüremiyor. Şimdi tüm göstergeler Fernando Lugo’nun başkanlık koltuğuna oturacağına işaret ediyor. Cartes’in yeniden başkan seçilmesi durumunda da sol büyümeyi sürdürecek. 

Videolar





Yazılar

50 yıl sonra Allende: Bizi teğet geçen bir yıldızın yörüngesi
Bir siyasi hareket asla tek bir şahsın kişilik özellikleri ya da yeteneklerine indirgenemez ama Fidel Castro örneğinde olduğu gibi hareketin tüm özellikleri mükemmel biçimde tek bir kişide cisimleşebilir. Yahut da bu muhtevayı iyi biçimde kavramış ısrarcı bir liderlik hareketin kaderiyle bütünleşebilir. Fakat unutmamak gerekir ki “momentum” önemlidir. Hareketin liderle buluştuğu an kaderde belirleyicidir.
Amerika'nın en büyük düşmanı: Çirkin, kötü, Meksikalı
Hollywood neden hep Daniel Trejo'yu öldürüyor?
Herkesin aşık olduğu İpanema Kızı kimdi?
Saf aşkın ve Rio’nun simgeliğinden Playboy kızlığına: Kimse görmediği halde, duyan herkesin aşık olduğu İpanema Kızı (Garota de Ipanema) kimdi?
Venezuela: “Zafer ya da Propaganda” işte bütün mesele bu!
Bolivarcı yönetim içindeki kırılmalar ve Maduro yönetiminin geleceği
Kolomb fantezisi
Amerika kıtasıyla ilgili yalan yanlış bir çok yazı çıkıyor.* Kelli felli adamlar hiç bilmedikleri bu kıta ve hareketleri hakkında atıp tutmayı seviyorlar. Görüyorum sesimi çıkarmıyorum. Ama aşağıda eklediğim yazı okura Kolomb ve Amerika’daki hareketler üzerinden tarih dersi vermeye kalktığından bir şeyler yazmadan duramadım. (önce bu yazıyı https://bilimvegelecek.com.tr/index.php/2020/06/11/olumunden-500-yil-sonra-kristof-kolombun-cenaze-toreni-tarihe-olum/?fbclid=IwAR1AcEtC72R-6zfOZ0Uq2lZiIqoFmGbx_9Y1fXsJJXEtqim0mMPg92Cn3ds okumanızı, sonra benim notuma bakmanızı öneririm)
Tanrı ile konuşan şair: Ernesto Cardenal
Nikaragualı devrimci lider, şair ve din adamı Ernesto Cardenal, 95. yaşında öldü. 'Şiir gerçeği söylemenin tek yolu' diyen Cardenal'ın emperyaliz­mi eleştiren belgesel tadındaki 'Hora Cero / Saat Sıfır' şiiri, başkaldırı edebiyatının başyapıtları arasındadır.
Arjantin’den Türkiye’ye çözülemeyen İran düğümü
Yeni yılın ilk günü Netflix (Amerika kıtasında) iyi bir gazetecilik örneği sayılabilecek bir belgesel yayınladı: Orijinal adı “Nisman: The Prosecutor, the President and the Spy” olan bu belgesel 18 Ocak 2015 günü ölü bulunan Arjantinli savcı Alberto Nisman olayını anlatıyor.

Latinamerikainfo | Copyright 2014 | Sitemizde Kullanılan Tüm Yazı ve İçerikler Özgür UYANIK'a aittir. İzinsiz ve İsim Belirtmeden Kullanılamaz. Tüm Hakları Saklıdır.