Venezuelalı bakan Türk uçağıyla ambargoyu delip Fernandez’in yemin törenine katıldı


13 Aralık, 2019    Haberler



Arjantin’in yeni devlet başkanı Alberto Fernandez daha sarayın kapısından girmeden ABD ile kriz çıktı. Devir teslim için gelen Trump’un özel temsilcisi törene katılmadan Kongre binasını terk etti. ABD’nin protestosuna neden olarak Venezuelalı bakan Jorge Rodriquez ve devrik Ekvador başkanı Rafael Correa’nın davetliler arasında bulunması gösterildi. Özel temsilci ayrıca darbe sonucu iktidarı kaybeden Bolivya devlet başkanı Evo Morales’in Fernandez tarafından Arjantin’e kabul edilmesini de eleştirdi.

27 Ekimde yapılan genel seçimlerde Arjantin devlet başkanı seçilen Alberto Fernandez “baston”u devralarak resmen göreve başladı. Dün Arjantin Kongre binasında yapılan devir teslim töreninde uluslararası davetliler de hazır bulundu. Ancak ABD başkanı Trump’un özel temsilcisi Mauricio Claver-Carone devir teslimin gerçekleşmesini beklemeden töreni terk etti. Arjantin’in yeni dışişleri bakanı Felipe Solá ile de görüşmesini iptal eden özel temsilci Amerikan Devletleri Örgütü “OEA” tarafından alınan uçuş yasağına rağmen Venezuelalı bakanın törene katılmasının kabul edilemez bulduğunu açıkladı.

OEA 3 Aralık günü, 1947 tarihli Amerikalılar Arası Karşılıklı Yardım Anlaşması “TIAR”ı aktifleştirerek, Başkan Maduro dahil, ABD’nin yaptırım listesindeki, 29 Bolivarcı bakan ve siyasetçiye Amerika kıtasındaki toprakları ve uçuş sahalarını kullanmayı yasaklayan bir karar almıştı.

Ancak 9 Ekim gecesi Türk şirketi “AK Havacılık Ulaştırma” adına kayıtlı Dessault Falcon 900LX tipi bir uçak Venezuela başkenti Karakas’tan bakan Jorge Rodriguez ve diğer dört yasaklı Bolivarcı bürokratı alarak Buenos Aires’e getirdi. TC-AKE olarak kayıtlı uçağın Maiqueta havaalanından(Karakas) 9 Ekimde 04:38’de havalanıp 10 Ekim 12:47’de Ezeiza(Buenos Aires) havaalanına indiği FlightAware kayıtlarından da görülebiliyor.

“Clarin” gazetesine açıklama yapan Trump’un özel temsilcisi Mauricio Claver-Carone, 5 Kasımda Morales’in kurtarılması için Meksika’da bulunan Alberto Fernandez’le görüşmesinde “Arjantin’le üretken bir ilişki kurmaya niyetliyiz, gereken yardımı yapacağız” dediğini ancak bunun dikkate alınmadığını ifade etti. ABD’li temsilci, törene davet edilen Venezuelalı bakan “Jorge Rodriguez, Ekvador eski devlet başkanı Rafael Correa’nın Arjantin’e hiçbir faydası olmayacağını” söyleyerek üstü kapalı tehdit etti.

Yeni başkanın ABD ile tek sorunu Bolivarcı liderleri kendi topraklarında ağırlaması değil. Fernandez geçtiğimiz dört yıl boyunca ülkesinin ağır bir borca sokulmasında ABD’nin sorumluluğu olduğunu açıkladı ve şimdiden “default”(borçların ertelenmesi) kartını masaya sürdü.  Bolton’un gidişiyle Latin Amerika sorumluluğunu üstlenen “Batı yarımküre dairesi” yardımcı sekreteri Michael Kozak’ın başkan Fernandez’le Çarşamba yapacağı görüşmeden sonra durumun netleşmesi bekleniyor. Ancak siyasi gözlemciler ABD’nin şimdiden Arjantin’i “şer ekseninde” görmeye başladığı ve iki ülke ilişkilerinin düzelme olasılının düşük olduğu yorumunu yapıyor.

Videolar





Yazılar

50 yıl sonra Allende: Bizi teğet geçen bir yıldızın yörüngesi
Bir siyasi hareket asla tek bir şahsın kişilik özellikleri ya da yeteneklerine indirgenemez ama Fidel Castro örneğinde olduğu gibi hareketin tüm özellikleri mükemmel biçimde tek bir kişide cisimleşebilir. Yahut da bu muhtevayı iyi biçimde kavramış ısrarcı bir liderlik hareketin kaderiyle bütünleşebilir. Fakat unutmamak gerekir ki “momentum” önemlidir. Hareketin liderle buluştuğu an kaderde belirleyicidir.
Amerika'nın en büyük düşmanı: Çirkin, kötü, Meksikalı
Hollywood neden hep Daniel Trejo'yu öldürüyor?
Herkesin aşık olduğu İpanema Kızı kimdi?
Saf aşkın ve Rio’nun simgeliğinden Playboy kızlığına: Kimse görmediği halde, duyan herkesin aşık olduğu İpanema Kızı (Garota de Ipanema) kimdi?
Venezuela: “Zafer ya da Propaganda” işte bütün mesele bu!
Bolivarcı yönetim içindeki kırılmalar ve Maduro yönetiminin geleceği
Kolomb fantezisi
Amerika kıtasıyla ilgili yalan yanlış bir çok yazı çıkıyor.* Kelli felli adamlar hiç bilmedikleri bu kıta ve hareketleri hakkında atıp tutmayı seviyorlar. Görüyorum sesimi çıkarmıyorum. Ama aşağıda eklediğim yazı okura Kolomb ve Amerika’daki hareketler üzerinden tarih dersi vermeye kalktığından bir şeyler yazmadan duramadım. (önce bu yazıyı https://bilimvegelecek.com.tr/index.php/2020/06/11/olumunden-500-yil-sonra-kristof-kolombun-cenaze-toreni-tarihe-olum/?fbclid=IwAR1AcEtC72R-6zfOZ0Uq2lZiIqoFmGbx_9Y1fXsJJXEtqim0mMPg92Cn3ds okumanızı, sonra benim notuma bakmanızı öneririm)
Tanrı ile konuşan şair: Ernesto Cardenal
Nikaragualı devrimci lider, şair ve din adamı Ernesto Cardenal, 95. yaşında öldü. 'Şiir gerçeği söylemenin tek yolu' diyen Cardenal'ın emperyaliz­mi eleştiren belgesel tadındaki 'Hora Cero / Saat Sıfır' şiiri, başkaldırı edebiyatının başyapıtları arasındadır.
Arjantin’den Türkiye’ye çözülemeyen İran düğümü
Yeni yılın ilk günü Netflix (Amerika kıtasında) iyi bir gazetecilik örneği sayılabilecek bir belgesel yayınladı: Orijinal adı “Nisman: The Prosecutor, the President and the Spy” olan bu belgesel 18 Ocak 2015 günü ölü bulunan Arjantinli savcı Alberto Nisman olayını anlatıyor.

Latinamerikainfo | Copyright 2014 | Sitemizde Kullanılan Tüm Yazı ve İçerikler Özgür UYANIK'a aittir. İzinsiz ve İsim Belirtmeden Kullanılamaz. Tüm Hakları Saklıdır.