Arjantin Topraklarının Yüzde 10’u Yabancıların Elinde

Egemenlik her ne kadar giderek çeşitlenen bir kavram olsa da toprak olmaksızın bir anlam ifade edilmiyor. Coğrafyanın gücü ve zorluklarıyla şekilleniyor egemenlik kavramı. Eğer ulus egemen bir gücü ifade ediyorsa en başta toprağını koruyup yönetebiliyor olduğundandır. Toprak üzerindeki ulusal egemenlik insanların yaşamı için hayati önemdedir. Özellikle sınırlı su ve enerji kaynakları üzerindeki egemenlik mücadelesi bunu doğrular niteliktedir.
Devamı →

Bir Zamanlar Paraguay’da “ Muhammedi Cennet”

İspanyol Krallığı Portekiz’in Güney Amerika topraklarında ilerleyişine daha fazla izin vermek istemiyordu. Brezilya topraklarının Portekiz tarafından fethi, İspanyolları bugünkü Buenos Aires topraklarına kadar gitmeyi zorunlu kılmıştı. Kaynakları yetersiz de olsa fetihçi Pedro de Mendoza bu işi başardı. Yani o noktaya kadar inmeyi… daha ötesini değil!
Devamı →


Latin Amerika'da Sol Yıkılıyor mu? -6-(son)

Her ne kadar Latin Amerika genellemesini kullansak da her ülke ve toplum kendi iç dengeleri ve meydan okuduğu dış etkilerle beraber şekilleniyor. Dogmatik bir bakış açısıyla bu ülkeleri anlamak mümkün değil. Açıkça görüldüğü gibi her ülke solu kendi reçetesini kendi yazmak zorunda. Hiç kimse için hazır bir reçete de yok. Sosyalist strateji; ancak tecrübeye dayanan teoriler ve sonuçlarıyla değerlendirilen, pratik politikayla geliştirilebilir.
Devamı →

Latin Amerika'da Sol Yıkılıyor mu? -5-

İktidar Sorunu ve Kısa Vadede Öngörülebilecek Gelişmeler Latin Amerika’da bağımsızlıkçı, milli-sosyalist çizgideki yönetimler on beş yaşını dolduruyor. İktidarda geçirilen bu süre küçümsenmeyecek bir zaman dilimidir. O nedenle bugün solun varlığını değil iktidarını sürdürüp sürdürmeyeceği üzerinde duruyoruz. Kıtanın her parçasında ortaya çıkan bu yönetimler yalnızca büyük halk kitlelerine dayanmıyor; kendilerine özgü bir siyasal gelenek de yaratmış durumdalar.
Devamı →

Latin Amerika'da Sol Yıkılıyor mu? -4-

BREZİLYA Dev Ekonomi, Dağınık Devlet, İmkansız Yönetim Brezilya Birleşik Devletleri, 27 Devlet ve bir başkent federal Bölgesinden oluşmaktadır. Türkiye’nin neredeyse on katı büyüklüğündeki bu ülkenin nüfusu 200 milyona dayanıyor. 5564 belediye bulunan Brezilya’da Şehir ile kasaba teşkilatı arasındaki tek belirgin fark ilkinin kendi yargı teşkilatı olması. 27 devletin tümünde başkanlık, bakanlar, senato/meclis, yargı, hazine gibi kurumlar mevcut. Her devlet kendi vergi politikasını uygulayabiliyor. Yedi kere anayasa değiştiren Brezilya’da 1988’de yapılan sonuncu anayasa, devletlere en geniş otonomiyi sağladı. Brezilya bugün dünyanın yedinci büyük sanayi ülkesi konumunda, tarım üretiminde ise ikinci.
Devamı →

Latin Amerika'da Sol Yıkılıyor mu? -3-

ARJANTİN Kirchner’lerle Güçlenen Sol Néstor Kirchner başkanlığı üstlendiği 27 Nisan 2003 günü “Kirchnerciliğin” iktidara geldiği gün olarak kabul edilmektedir. O tarihten 10 Aralık 2015 tarihine kadar “Peronizm”in sol bir yorumu kabul edilen Kirchner yönetimi sürdü.
Devamı →

Latin Amerika'da Sol Yıkılıyor mu? -2-

Venezuela’da Yapısal Ekonomik Krizden Politik Depreme Venezuela’nın ekonomik problemleri 1980’lerden bu yana aynı başlıklarda özetlenebilir: Yüksek enflasyon, bütçe açığı, yabancı para karşısında ulusal paranın(Bolivar) sürekli değer kaybı.
Devamı →



Videolar





Haberler

İğrenç bir komplo!
Adamın partisine el koydukları yetmemiş gibi şimdi de fuhuşla suçlayıp itibarsızlaştırmaya çalışıyorlar.
Venezuela’da parlamentodan sonra partiler rejimi de sona eriyor
Venezuela’da iki sosyalist partiye kayyım atandı
Nobel’in ardındaki “Zürafa” öldü
Mercedes Barcha Pardo, cumartesi sabahı Meksika başkenti Meksiko’da, 87 yaşında hayata gözlerini yumdu. Külleri eşinin yanına Cartagena Kolombiya’daki mezarına taşındı.
Bolivya'da darbe bitmiyor
Bolivya, Evo Morales’in darbe ile ülkeyi terk etmek zorunda kalışının üzerinden henüz bir yıl geçmeden yeni bir darbeyle karşı karşıya. Daha önce 2 Mayıs olarak belirlenen ve sonra 6 Eylüle alınan seçimler Yüksek Seçim Mahkemesi (TSE) kararıyla üçüncü kez belirsiz bir tarihe ertelendi. Güvenlik güçleri kararı protesto eden halka karşı ateşli silahlar kullanıyor. Son on günde en az yüz kişinin ordu ve paramiliter güçlerin saldırılarında öldüğü tahmin ediliyor.
Ve sonunda Bolsonaro da maskeyi taktı (Kısa bir süreliğine de olsa)
Pandemiye karşı önlem almamakla ünlü Brezilya devlet başkanı Jair Messias Bolsonaro'da Kovid pozitif çıktı.
“Sıfır Numaralı” Komutan’a Veda
Tarihin nasıl ilerleyeceği meçhuldür ama eğer ilerleyecekse bu sıra dışı kişilerin “zoruyla” olacaktır. Althusser’in dediği gibi “Gelecek Uzun Sürer”, tarih yavaş ilerler, toplumlar zamanla evrilir ve devrimlerle dönüşürler. Verilen mücadelelerin şiiri gelecek kuşaklara miras kalır. İyiler ve kötüler, ta ki kurnazlar ortaya çıkana dek, alışkanlık gibi savaşı sürdürürler. Çünkü tarihin akışını değiştirmek için savaşmak yetmez. Onu farklı biçimde yorumlamak da gerekir.
Maduro’yu Kızıl Bereli Burjuvalar mı devirecek?
Venezuela başkenti Karakas’tan kalkan T7-JIS kuyruk numaralı bir jet Cuma gece yarısına doğru Senegal kıyılarının karşısında bulunan Cabo Verde uluslararası havaalanına indi. Uçağın içinde Amerikan güvenlik birimlerinin beklediği önemli bir misafir vardı: Alex Nain Saab Morán adındaki Kolombiya kökenli bu iş insanı ABD’nin Maduro yönetimine yönelik açtığı ve ucu Türkiye’ye kadar uzanacak davaların kilit bir ismiydi.

Latinamerikainfo | Copyright 2014 | Sitemizde Kullanılan Tüm Yazı ve İçerikler Özgür UYANIK'a aittir. İzinsiz ve İsim Belirtmeden Kullanılamaz. Tüm Hakları Saklıdır.